Wat is underlayment?

Underlayment wordt van oorsprong gebruikt voor constructiewerk. De naam zegt eigenlijk al iets over de toepassing: het is een basismateriaal. Denk daarbij aan het gebruik voor wanden, vloeren en daken in de woningbouw. Underlayment is een plaat multiplex met een messing en een groef. Met deze groef kunnen de platen mooi en strak tegen of in elkaar worden gelegd. Underlayment bestaat uit een oneven aantal kruislings verlijmde fineerplaten van naaldhout. De meest toegepaste dikte in Nederland is 18 millimeter.

Er zijn verschillende soorten underlayment in de handel. Niet alle soorten zijn geschikt voor het maken van meubels. Dat hangt vooral af van de gebruikte dekfineren aan de zichtzijde, deze bepalen het uiterlijk van je meubel. Ook zijn er verschillen in hoe vlak de platen zijn. Voor meubelbouw dienen de platen natuurlijk zo vlak mogelijk te zijn.

 

Fins vuren underlayment

De meubels van Woodbasics worden vaak gemaakt van Fins vuren underlayment, ook wel bekend onder de naam Pellos. Het materiaal is opgebouwd uit door en door vuren fineren. De stabiliteit is groot en de platen zijn vlak. De plaat is bovendien licht van gewicht en daardoor gemakkelijk te hanteren. Door het gladde oppervlak is Fins vuren multiplex voor talloze toepassingen te gebruiken. De dekfineren zijn van goede kwaliteit en hebben een prachtige tekening. Iedere plaat is anders, soms met veel kleine knoestjes, soms met mooie vlammen. Dankzij deze eigenschappen leent het zich goed voor het maken van meubels.